Нито Иван Гешев, нито адвокатката му Радостина Томова, която той е

...
Нито Иван Гешев, нито адвокатката му Радостина Томова, която той е
Коментари Харесай

Гешев не дойде на обсъждането на импийчмънта - самокомандировал се в Бургас

Нито Иван Гешев, нито адвокатката му Радостина Томова, която той е заел за процедурата по " импийчмънт " пред Висш съдебен съвет, пристигнаха през днешния ден на съвещанието.

Пленумът би трябвало да разиска всъщност първото искане за предварително освобождение на основния прокурор - импортирано на 12 май от шестима членове. Най-общо - то касае " тежко нарушаване на служебните отговорности ": че Гешев устно разпоредил тайнствен " израелски специалист " да бъде отведен на мястото на така наречен атентат против него и да прави оглед.

Оказа се, че основният прокурор ползва две заповеди както и няколко други неща. Първо той се самокомандирова от 30 май до 2 юни на значима конференция в Бургас. Пресцентърът му щедро популяризира фотоси оттова. Това искрено ядоса Атанаска Дишева от Съвета, която се усъмни - дали пък някои панели или елементи от конференцията (срещу пране на пари) не може да минат и без наличие на основния прокурор - с оглед значимостта на процедурата във Висш съдебен съвет.

Тъй като на масата породи алтернатива -  да се отсрочи за понеделник чуването, второто показано от основния прокурор е, че... излиза от 5 до 10 юни - " заплатен годишен отпуск ".

Адвокатката му Томова е представила амбулаторен лист (факт, който също провокира полемика, тъй като не е болничен), че й би трябвало домашно лекуване.

Тя обаче предлага три оферти на кадровиците в молбата си:

1. Да се отсрочи съвещанието. Нещо, което не събра мнозиство - единствено 4-ма гласоподаваха за отсрочване.

2. Да се спре въобще производството пред Висш съдебен съвет, до момента в който не се произнесе Конституционният съд. 

Това - във връзка настояването на Гешев от понеделник, с което пита Конституционен съд - дали Висш съдебен съвет въобще е законен да го сменя, откакто е изминал мандатът му.

Това пък предложение въобще не събра поддръжка, защото законът е безапелационен: всяко административно произвеждане в действителност се стопира, само че в случай че Конституционен съд към този момент е позволил за разглеждане (а освен да е образувал дело). Както и че това касае закони и други нормативни актове, които се нападат, а не запитване до конституционалистите.

Главният прокурор обаче е подал по това производстов и куп доказателствени претенции. Такива има и другата страна - вносителите на предлагането против него.

Сред настояванията на Гешев са да викнат и изслушат пред Съвета зам.-шефа на следствието Ясен Тодоров, шефа на сдружението на ционистите в България, самия израелски експерт, а още - да се пита за настоящото произвеждане Софийската градска прокуратура (делото е за тероризъм - по тази причина е там), да се открият служителите на реда, които са получили сигнала, кои са били на огледа и мн.др.

Затова точно третото предложение на адвокатката му е: Съветът да се произнесе по постъпилите доказателствени претенции още през днешния ден. Въпреки отсъствието на двамата.

Именно това и одобриха кадровиците - да създадат полемиката по доказателствените претенции още през днешния ден. Пък след това и двете страни могат да оспорват, да вършат нови претенции и т.н. 

Никой от кадровиците не се възпротиви - да се викнат и изслушат Борислав Сарахов - адресант на първичния сигнал против Гешев, и Ясен Тодоров - който бива упрекван, че по предписание на основния е довел " израелския специалист ". Единодушно се одобри и да се привикат дежурните от Национална следствена служба, които са се занимавали със сигнала и атентата.

Доказателствено искане направи и Атанаска Дишева - да се пита Федерацията на ционистите в България за детайлности към датата, задачата и детайлите от визитата на така наречен израелски специалист.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР